Blog

Što je meditacija?

Što je meditacija
Meditacija je praksa svjesnog bivanja u sadašnjem trenutku, opuštanja i umirivanja uma  fokusiranjem na dah. U takvom stanju opuštenosti možemo promatrati svoje misli koje nam dođu te ih otpustiti  bez vezivanja za njihovo značenje već smo tihi promatrač koji ne procjenjuje niti prosuđuje.

Meditacija se ne vezuje ni za jednu religiju niti za bilo koju grupu ljudi, nije potrebno biti u bilo kakvoj zajednici koja meditira. Danas, u miru svoga doma, svi mogu sjesti u položaj za meditaciju i  umiriti um od svih informacije koje neprestano dolaze.

Svakodnevnom praksom meditacije, pa makar to bilo i 5 minuta dnevno, postiže se smirenost uma i unutrašnjeg mira. Promjena samospoznaje dosadašnjeg načina života se mijenja i zauzima je mjesto suosjećanja i boljeg razumijevanja. Time se postiže viši cilj kvalitetnijeg života, više samopoštovanja te boljeg odnosa sa ljudima u zajednici.

Dobrobiti meditacije
Meditacijom se unosi red i harmoniju u svoj um i psihu, time se pojačava snaga i otpornost organizma. Istraživanjima je potvrđeno da se meditacijom smanjuje rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.
Dobrobiti meditacije su mnogobrojne, kao što su kronični bolovi, neugodni simptomi PMS-a, astma, depresija, neplodnost, migrena, visok krvni tlak, poboljšava se pamćenje smanjuje se napetost i bol, povećava vitalnost tijela.
Kako se meditacijom dolazi u bliži kontakt sa svojim unutrašnjim Ja tako dolazi do boljeg razumijevanja sebe, osjećaja jedinstvenosti, vlastite vrijednosti i samopooštovanja, što je prava priroda svakoga od nas.
Nakon svake meditacije osoba postaje smirenija i istinski sretna. Ovakvo stanje utiče i na ljude u okolini koji mogu osjetiti pozitivnu energiju koja se širi, bilo svjesno ili nesvjesno.
Meditacijom se spajamo sa unutrašnjim izvorom naše kreativnosti, ne samo u umjetničkom smislu, već svakodnevnom iznalaženju kreativnih mogućnosti na rješavanju raznih situacija. Povezujući se sa sobom, svojim višim Ja, radi se na ispunjenju svoje svrhe postojanja.

Što očekivati od meditacije
Promjene, postupne i neprimjetne. Točan dan i sat se neće moći odrediti, jer se promjene događaju duboko u vama. Važno je za početnike da se duhovno dostignuće i samospoznaja ne procjenjuje prema vanjskim promjenama. Većina nas je na početku meditacije živjela 20, 30 i više godina zaokupljena vanjskim svijetom. Zato budite nježni prema sebi i dajte si vremena.


Promjene su vidljive po vašoj promjenjenoj reakciji na stvari koje vam se događaju. Iste stvari gledate drugačijim očima, vidite dubinu događanja, postižete više razumijevanja, smirenost i svjesnost.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)