Blog

Kako meditirati?

Radi lakšeg opuštanja preporuča se imati svoje mjesto za meditaciju. Neka to bude vaše posebno mjesto za koje nije potrebno više od nekoliko minuta pripreme, bilo da upalite svijeću, namjestite jastuk ili pustite glazbu. Kasnije, kada usvojite meditaciju, moći ćete meditirati bilo gdje.

Položaj tijela
Nekima će više odgovarati da sjede u lotusu, dok će drugima odgovarati klečeći stil, nekima zbog tjelesnih ograničenja odgovara da sjede ili leže. Što god vama odgovara taj položaj zauzmite.

Ukoliko se sjedi na podu, neka koljena budu u nižem položaju od kukova, ruke neka su prekrižene u krilu. Radi protoka energije važno je da su leđa uspravna, nikako pogrbljena. Ovo je uvjet da se duže vremena ostane u istom položaju bez ukočenosti u leđima.

Disanje
Odličan početak meditiranja je vježba udisaja i izdisaja, time dolazi do opuštanja i lakše koncentracije. Diše se brojeći u sebi; udah na jedan, izdah, ponovo udah na dva, izdah i tako dalje do deset, nakon čega se proces ponavlja. Način disanja ne trebate kontrolirati, dovoljno je da svijest usmjerite na dah. Neka to bude prirodna radnja bez imalo napora. U meditaciji možete ostati 5, 10, 20 ili više minuta. Ukoliko možete preporuča se dva puta dnevno meditirati, ujutro i navečer. Osoba sama procjenjuje koliko često želi meditirati. Budite nježni prema sebi i ne treba se siliti ukoliko nekim danima ne ide prema očekivanjima.

Navika meditiranja
Svakodnevna meditacije od samo 5 minuta već donosi rezultate tako da je najbolje naći svoj unutrašnji tempo i slijediti ga. Vremenom, a prema unutrašnjem vodstvu, sami ćete željeti duže meditirati te taj proces nije potrebno ubrzavati na silu.

Što kad niste sigurni
Za meditaciju nisu potrebna nikakva predznanja. Svatko može meditirati bez obzira na religijska uvjerenja. Sve što je potrebno je dobra volja.
Međutim,ako niste sigurni i želite svoje iskustvo podijeliti sa drugima postoji veliki izbor mjesta na kojima se možete javiti i sudjelovati u meditacijama. Na internetu postoje tečajevi meditacije kao i razne vođene meditacije koje vam mogu pomoći da lakše prebrodite početničku nesigurnost meditiranje i lako ovladate tehnikom.

Ostavi komentar

avatar
  Pretplati se  
Obavijesti me na